Sortida de cicle del CEG-secció BTT- donant la volta a la serra del Cadí, realitzada els passats dies 4-5-6 de Juny. En realitat hauria de dir-se volta al Cadí-Moixeró-Tossa d’Alp perquè la volta no abraça només la serra del Cadí. La realitzem en modalitat de bikepacking, o altrament dit en català normatiu "amb xurro”, on encabim les mínimes pertinences. També seria possible fer-la en alforges, tot i que no cal portar tant de pes.
Etapa 01-El protagonista és el Pedraforca
La travessa és factible en 3 etapes, en sentit horari dormint a Tuixent i Bellver de Cerdanya. Essent el punt de sortida Bagà, que facilita l’arribada des de Barcelona. També es podría pernoctar a Fòrnols i Martinet com a alternatives.
Etapa 1: 37km; +1.297m ; -883m
Etapa 2: 68km; +1.600m ; -1.780m
Etapa 3: 45km; +1.355m ; -1.580m
Etapa 2: 68km; +1.600m ; -1.780m
Etapa 3: 45km; +1.355m ; -1.580m
(total: 150km , +/-4.300m)
El centre BTT de la Seu proposa un recorregut en sentit antihorari. Però escollim fer-la en el sentit contrari, evitant baixar a La Seu d’Urgell i fent algunes modificacions per retallar algunes pujades en aquesta versió descrita.
El centre BTT de la Seu proposa un recorregut en sentit antihorari. Però escollim fer-la en el sentit contrari, evitant baixar a La Seu d’Urgell i fent algunes modificacions per retallar algunes pujades en aquesta versió descrita.
La primera etapa és relativament curta però intensa com ho demostren els 5 colls (coll de la Bena-Coll de la Bauma-Coll del Torn-Coll de les Bassotes-Collell) i els quasi 1.300m de desnivell positiu en una sola pujada. No obstant, la pujada resulta en una pendent constant en bona pista, amb vistes formidables a la cara Nord del Pedraforca. Un cop superat el collell (1.845m), tot és baixada a excepció per pujar al poble de Tuixent. Atenció perquè la baixada al pont de Cerneres és pedregosa (en sentit invers aquí cal empènyer de valent). Arribat a la carretera, ja no la deixarem fins al poble de Tuixent.
A Josa del Cadí, hi ha font on prenem aigua. Com que dormim a Tuixent, no agafem la pista propera de Josa del Cadí cap al coll Jovell, que porta al poble de Cornellana. Si es volgués allargar, es podria mirar de dormir a Fòrnols accedint per aquest coll.
Ens anirà bé acabar relativament aviat, havent sortit a les 9:30 de Bagà, perquè a la tarda s’esperen algunes tempestes.
Dormir a Tuixent, és una aposta segura per grups grans, ja que l’alberg de Can Cortina té capacitat de fins a 59 places en habitacions amb lliteres i banys/dutxa en cada habitació. El sopar va ser justet amb una sopa i “una” hamburguesa, l’esmorzar ja molt més bo i quantiós. 33’9€/persona (esmorzar i sopar inclòs en el preu, possibilitat de lloguer de tovalloles i llençol).
La segona etapa: és la etapa més llarga en quilometres i desnivell positiu acumulat, però la part més bonica de tota la ruta. En aquesta etapa serà protagonista la escarpada cara Nord del Cadí.
Sortint de Tuixent on hem dormit, seguirem per carretera en descens en direcció a Fòrnols, però agafarem el trencall a Molí de Fórnols-Sorribes-Ossera, enlloc de Cornellana-La Seu D’Urgell que és més llarg i per carretera. A Molí de Fórnols, anem a cercar una pista, que queda un pèl amagada. La pista és còmode i fent algunes llaçades arribem a Fórnols (font d'aigua). Seguim per carretera tranquil·la, tot passant pel trencall del poble de Adraén (font d'aigua a peu de carretera al costat del abeurador) fins molt aprop del coll de la Trava (si passem de llarg, a 450m trobem el mirador de la Trava, un mirador excepcional).
Seguirem per una pista en terreny vermellós durant uns 4km. Abandonem la pista per endinsar-nos al bosc per un sender en baixada força ciclable cap al coll de la Vanses.
Si no agafem aquest trencall, i ens despistem en l’aparent pista còmode, més endavant ens endinsarem en terreny feixuc per ciclar en bicicleta. Podeu trobar informació d'aquest tram a la ressenya del fantàstic blog d'en Marc i la Silvia "Engarrista":
La ressenya ens va fer desistir del tot en intentar aquest tram i buscar el sender alternatiu segons el track.
Un cop al coll de Vanses, seguim per camins senderistes, però força clicables, fins al coll de Basses, on sortim dels boscos frondosos que gairebé impedeixen veure les muralles pròximes del Cadi. En algun moment d’aquest sender travessarem una tartera plena de còdols que prové de les escarpades parets del Cadi. Quan s’obre el bosc veurem ja molt pròxim el santuari del Boscalt. Un lloc molt bonic per fer una llarga parada per agafar forces i contemplar la serralada del Cadí en quasi tota la seva llargària, en un excepcional mirador. Per cert, aquí també es troba un petit aixopluc de fusta, amb plafons informatius del parc, que ens pot fer servir de refugi contra eventuals pluges, i fins i tot un lloc per passar la nit si ens calgués fer un vivac de fortuna. A més tenim a escassos metres una Font (Font de la Gola) amb un abeurador, i taules de pícnic.
En aquest punt teníem la opció d'anar per pista fins a Toloriu (20km i +/-450m) pel coll de Jou (1.406m) i evitar la carretera de la Seu (força transitada). Finalment improvisem una solució intermitja per estalviar-nos el coll de Jou (1406m), ni circular per la carretera general: optem per anar a buscar un camí que neix al pont d’Arsèguel (al costat de la fabrica de llana) i ressegueix el riu Segre pel seu marge dret fins al poble de Pont de Bar reconstruït, on sortim a la carretera general. El amotinament estava assegurat: Teniem en contra el sol del migdia, quasi +500m extres, i un agradable festa de cloenda de música folk de totes les escoles de música tradicional del Pirineu amb food-truck, o millor dit en el català normatiu: la rulot-teca...
Aquest tram passa per sobre d’algunes palanques sobre-elevades que caldrà empènyer la bici, i forces trams amb baranes de fusta que pel seu aspecte semblen recent instal·lades. També veurem que hi ha alguna placa de senyalització del camí de sant Jaume. En un punt haurem d’empènyer per pujar un tram molt costerut i de seguida baixar-lo per superar algun obstacle....
La sortida a la carretera és abrupta i cal baixar a peu. Seguirem per carretera fins al trencall que porta a Toloriu-Querforadat. NOTA: Existeix un camí que es desvia abans d’arribar al trencall anterior, però s’acaba esvaint i també cal empènyer en un tram de escales, pel que no surt a compte (track refet manualment en aquest tram).
Als Arenys (mas), ens retrobaríem el camí que vé de la pista mencionada anteriorment de Arseguel-Toloriu-Bar-els Arenys. Resseguirem en molts trams el canal d’aigües, que en un parell de cops, ens obligarà a pujar per sobre d’aquest per superar alguna depuradora. El camí es torna més estret, però suficient per ciclar amb comoditat. En aquest tram veurem uns quants búnquers a peu del camí. Finalment arribarem al centre de interpretació i parc dels búnquers de Martinet. Aquí caldrà fer una pujada curta però intensa, per connectar amb la carretera que puja a Montellà (Dreta) o en baixada cap a Martinet. La opció de pujar per Montellà i continuar fins a Santa Eugènia de Nerellà ens evita la carretera general, però són +150m de desnivell extres. Optem per arribar-nos a Martinet, on trobem fonts (hi ha àrea de autocaravanes, amb bany i dutxa publica), un forn (a la tarda tancat) i una pastisseria que ens permet comprar una coca farcida de xocolata que ens permetrà reposar el combustible al nivell màxim del dipòsit.
Seguirem 2km per carretera general cap a Puigcerdà, i ens desviarem abans d’entrar a un túnel. Aquí ens cal fer una forta pujada. Per pistes arribarem a Santa Eugènia de Nerellà, amb el seu conegut campanar inclinat...la “torre Pisa de la Cerdanya” i ja en 5km arribem a Bellver de Cerdanya. Dormim al hotel de “Bella Vista” 34’41€/persona (només dormir), on malauradament no tenim la piscina oberta ja que encara no és temporada d’estiu per poc. Hotel amb tracte amable i habituat a tenir ciclistes entre els seus clients, ens permeten guardar les bicicletes en uns locals annexes especialment pensats per a aquestes eines.
Just arribant a Alp passem per sobre de la població per un camí bonic (dipòsit d'aigua), amb alguna rampa que fa escalfar cames pel que ens espera. Aquest tram és evitable si ens volem proveïr a Alp.
Seguirem durant 1km la carretera cap a Masella fins a buscar una pista ample que ens durà per dins d’un bosc dens cap a la estació de Masella. Abans d'arribar a la estació de Masella a la cota de 1.570m, trobem el refugi de la Font dels Ocells (refugi tancat a pany, i la font seca) amb taules de pícnic. Quan sortim a la carretera, haurem arribat a Masella. Ceuem per anar a buscar el camí que puja cap a la Tossa d’Alp.
Al grup vàrem estar filosofant de si pujem a la Tossa d'Alp amb esquís de muntanya i se’n diu "SkiMo", pujant al Coll de Pal amb bicicleta de muntanya per pistes si se’n podia dir "BiciMo"? ho proposarem com a nova modalitat de WIKILOC, després del Kickbike 😉
A partir d’aquí ens espera una pista, amb trams drets i a trams pedregosos fins a la cota dels 1.984m, on deixem la pista que porta al cim de la Tossa d’Alp. A partir d’aquí el pendent es suavitza per fi. Un cop arribem al asfalt de la carretera que ve de Bagà, cal fer encara un tram de pujada fins al pròpiament coll de Pal.
Un cop a Coll de Pal, ja tot és baixada a excepció del trencall i inici del camí que fa una petita pujada a la dreta (vigilar de no passar-nos de llarg quan estem baixant). Aquesta pista ens permetrà, en un llarg descens, baixar fins a l'alçada de la masia Roca Sança on sortirem a la carretera.
Cal parar atenció a l'alçada del mirador del Orris, ja que no hem de seguir la pista principal (molt fàcil en baixada), ja que si la seguim sortirem a la carretera, i ja no tindrem possibilitat de connectar de nou a la pista perdent-nos una bona baixada per pistes amples. El trencall en qüestió és una pista imperceptible que queda a la nostra dreta, que es torna molt trencada i pedregosa durant el primer tram i després millorarà de nou.
Passarem per sobre del coquetó refugi del Rebost, possible punt d’avituallament i amb bones vistes. Quan desemboquem a la carretera, ja només ens quedarà seguir baixant còmodament fins a Bagà en algo més de 6km.
tracks:
Hi hem estat: Rosa M., Lorena T., Mireia R., Eduard B., Òscar L., Cesc D. i Roger G.
Text: Roger G.
Fotos: de tots els participants.