18 d’ag. 2015

Gran Travessa del Massís Central Francés 1a part Clermont-Ferrand - Millau

La Gran Travessa del Massís Central Francès en BTT  podem  dir  que  és  una  ruta  clàssica  de  referència,  com  ho pot ser la  travessa  dels  Pirineus  o  la  Transalpina.  Recorre  els  espais  més emblemàtics del massís: La regió volcànica  de  l’Alvèrnia  (Auvergne),  el  Parc  Nacional  de  les  Cevenes (Cévennes), el Mont Losera (Mont Lozère), el riu  Tarn,  el  Mont  Aigoual, Parc Natural dels Grans Causses. La travessa clàssica arriba fins al mar (Sète), en canvi nosaltres hem preferit fer-la continuant el massís fins a Millau, amb la intenció d'allargar-la més endavant fins a Carcassona.
Són gairebé 500 km i 11.000 m de desnivell per tota mena  de  pistes  i  camins,  tots  ells  ciclables.  Fantàstics  paisatges  oberts, boscos, pobles mil·lenaris, espais de memòria històrica, llacs, ramats, elaboradors de format-ge i gent acollidora.



Aproximació: Barcelona – Clarmont d’Alvèrnia (Cler-mont-Ferrand). L’anada a Clarmont d’Alvèrnia la fem en tren, amb diversos transbordaments ja que cal combinar trens que permetin portar les bicicletes. Així el primer dia el podem descriure com el viatge del Gairebé... Gairebé perdem el tren, gairebé ens deixa el bus del ‘transfer’, gairebé passem la nit a un poble que no toca, gairebé ens carreguem les bicis o perdem alguna roda.... Però ben resolt. Sortint a les 6 h de l’estació de Sants arri-bem a Clermont-Ferrand a les 20 h.

1a  Etapa: Clermont-Ferrand-Lac de Servières: 41km +1.630 -830m
Iniciem la ruta pujant al coll del Puèi de Doma (Puy-de-Dôme) i voltant-lo, amb unes vistes  que  ja  ens  fan  intuir  que  aquesta  serà  una  travessa  que  ens  sorpren-drà. Avui les pujades fortes domi-nen  el  trajecte.  Aturada  obligada  al poblet amb encant d’Orcival per agafar forces amb una crêpe saléei  afrontar  la  darrera  de  les puja-des  d’avui.  Arribem  al  Lac  de  Servières  on  ens  espera  una  gîtepreciosa portada per una parella. Cervesa  artesanal de la  zona  i  sopar  molt  bo  i  passeig  nocturn  esperant la lluna al llac.

2a  Etapa: Lac de Servières–La Godivèla (La Godivelle): 57km +1.520 -1.520m 
Mentre el president Mas signa el decret per  convocar les eleccions del 27S, continuem la ruta després d'un bon esmorzar. Travessem boscos, alguns d'ells encatifats de molsa. Combinació de   carreteres   estretes,   corriols   i   pistes   rodadores.   Ambient volcànic envoltat de camps immensos que tot i la sequera que enguany afecta a la regió, encara man-tenen un verd impecable. Passem pels llacs (prohibit el bany). La Godivèla és el poble més alt de la regió. Hem patit molta calor i al km 42 un ensurt... El Jordi trenca el canvi i pot acabar la ruta gràcies al manetes del grup que amb una brida fa un bon invent.

3a Etapa: La Godivèla –Talisat (Talizat): 57 km +978 -1.250 m
Iniciem  la  ruta  amb  pluja,  però  ben  aviat  deixa  de  ploure  i  podem  fer  tota  l'etapa  sense  problemes.  Travessem  els  camps  per  uns  corriols  entre  filats  que  ens fan patir una mica i que ens aboca a una carretera preciosa i visual fins arribar al coll de Chamoroux. No en tenim prou i enfilem per terra fins al punt més alt de la ruta  recorreguda  fins  ara  (1.476).  A  Talisat  no  ens  donen de sopar a la gîte, però hi ha una botiga de que-viures i improvisem un repàs gourmet a base de pâté de campagne, formatge, embotit i vi de la regió.

4a Etapa: Talisat – Paulhac: 57 km +1.370 -1.140 m
Primera aturada obligada al poblet turístic de Sant Flor de Sauviac (Saint Flour), trobem un mecànic de bicicletes per reparar la bici del Jordi. Avui prats i prats a la segona part de la ruta. Unes rampes duríssimes i encara més endurides per la calor. Avui no ens aturem ni a dinar. Traçades de pistes de fons, colors, vistes i esclat de flors amb festival de mirtils i gerds. La part alta de la ruta ens situa a 1.500m i passem pel Museu de la Resistència i el monument als Maquis del Mont Mouchet, on van derrotar les tropes nazis el mateix dia del desembarcament de Normandia, en represàlia els nazis van cremar el poble de Paulhac.

5a  Etapa:  Paulhac-  Les  Giraldés:  53  km  +1.150  -1.030 m
La  ruta  més  solitària  de  tots  els  dies  tot  i  que  ens  creuem amb caminants que fan la ruta de Sant Jaume. Avui  hem  comprat  pa  i  formatge  en  un  poblet  per  aguantar fins a l'arribada. Pistes i pistes rodadores, corriols,  camps  i  amb  diferents  colors.    Realment  la  ruta  més rodadora de tots els dies ja pedalats. Pistes d'esquí de fons ens endinsen a un paisatge groguenc, tenyit de flors  vermelles,  liles,  ben  acompanyades  de  pins  alts  i  majestuosos. Arribem a les Giraldés, poblet de “quatre” cases  comptades  amb  els  dits.  Aquest  ambient  ens  agrada,  bona  acollida,  rentadora,  sopar  a  la  vora  del  foc... Increïble.

6a Etapa: Les Giraldes – La Fage: 68 km +1.250 m -1.360 m
Avui  Parc  Nacional  de  les  Cevenes.  Inici  de  la  ruta  vorejant  l'idíl·lic  llac  de  Charpal.  Trobem  Festa  major  i  mercat a Lo Blumar (Le Bleymard) i aprofitem per tastar les gormanderies locals... El desnivell entre Lo Blumar i l'estació  de  Mont  Losera  és  molt  fort,  rampes  dignes  d’anomenar...  Les  més  dures,  per  sort  no  duren  gaire.  Després del coll de Finiels ens enfilem cap a la carena i cim del Mont Losera (cim més alt del massís, 1.699 m), els relleus suaus permeten pedalar gairebé tot el tram. Vistes magnífiques. Avui etapa  reina fins a la Fage on teòricament teníem reserva feta. Però... Sorpresa... Ens hem equivocat i hem fet la reserva a una altra La Fage (a  400  km...).  Mala  sort...  Sembla  ser  que  no  som  els  únics. Tot i això la sort ens continua acompanyant, ens fan  un  espai  per  dormir  i  ens  donen  prou  ingredients  per fer-nos el sopar.

7a etapa: La Fage – Espanhac (Ispagnac) (riu Tarn): 21,5 km +190 -850 m
Les  etapes  7  i  8  es  poden  fer  en  una  sola  jornada,  però val la pena descansar un dia a la vora del riu Tarn i passejar pels pobles riberencs. Bon esmorzar a la plaça d’Espanhac  (dissabte  de  mercat).  Poble  entranyable  amb  dos  ponts  magnífics  que  l'acompanyen  i  dia  de  descans aprofitant la pluja que cau durant tota la tarda vespre.
8a  etapa  Espanhac  –  Barra  de  les  Cevenes  (Barre-des-Cévennes): 38 km +1.000 -600 m Remuntem el riu fins a Florac i seguim pel riu Ninette on descobrim una via verda que ens porta fins a l’Espa-ce  Stevenson  on  fem  un  bon  dinar...  De  plat  i  forquilla  (bo, econòmic i divertit). A la Barra de les Cevenes estan de Festa major, ens espera un bon ball amb ‘remembers’ de hits francesos i focs artificials.

9a etapa: Barra de les Cevenes - Mont Aigoual – Maruèis (Meyrueis): 57 km +1.250 -1.460 m
Increïble  trajecte.  Gairebé  tot  per  pista  rodadora,  alguns  corriols  i,  com  no,  alguna  que  altra  rampa  amb  repte.  Tot  plegat  per  guanyar  el  cim  d’avui...  El  Mont  Aigoual, 1.565 m. Al cim hi ha un centre de meteorologia i hi arribem amb boira i vent. Tot visitant el centre d'ex-posicions aprenem que aquest lloc s'anomena així per-què és on més plou de tota França. Després d’un gran descens de 24 km, 50% de pista amb alguna que altra pedreta, arribem a  Maruèis. Ens espera la millor de les millors gîtes de tota la travessa.


10a etapa: Maruèis – Millau:   43’5 km +360 -730 m

Després de 10 dies pedalant l'objectiu d'avui és arri-bar  a  Millau  i  agafar  tren  de  tornada.  Gaudim,  i  molt,  planejant per la Causse (altiplà) Negre i després tot bai-xada, que ens permet portar un bon ritme i arribar amb temps  suficient  per  fer  una  bona  estona  en  aquesta  petita i turística ciutat.

El   retorn   el   fem   enllaçant   trens   Millau-Besiers-Cervera -Portbou-Barcelona. 1 - 10 d’agost del 2015 Josep B, Míriam M, Ricard M, Jordi L i Carmela F